MING fonds: onderzoek naar precisiegeneeskunde bij epilepsie

Het MING fonds financiert onder de vlag van Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis onderzoek naar een meer individuele behandeling van patienten met epilepsie. Alle giften aan dit fonds worden volledig ingezet voor dit onderzoek.

 

Mensen verschillen veel van elkaar. Ze zijn genetisch anders, leven in een andere omgeving en ook hun ziektebeloop ziet er vaak anders uit. Toch is in de epilepsiebehandeling lang uitgegaan van een one size fits all-benadering. Patiënten starten met een standaardmedicijn dat weliswaar epilepsieaanvallen tegengaat, maar niet de onderliggende oorzaak behandelt. Inmiddels is duidelijk dat verschillende vormen en oorzaken van epilepsie een andere aanpak nodig hebben. De diagnostiek en behandeling moeten worden afgestemd op de individuele patiënt.

 

Precisiegeneeskunde bij epilepsie

Het onderzoeksprogramma ‘Preciesiegeneeskunde bij epilepsie’ van het UMC Utrecht is mede mogelijk gemaakt door een uitzonderlijke donatie van ouders met twee kinderen die epilepsie hebben. Het programma bouwt verder op het werk dat de afgelopen jaren door deze onderzoekers en hun teams is verricht, mede mogelijk gemaakt door een eerdere donatie van deze ouders in 2015. Beide donaties worden in de vorm van het zogenaamde MING fonds beheerd door de Stichting Vrienden van het UMC Utrecht.

Bij precisiegeneeskunde wordt rekening gehouden met de grote en kleine verschillen tussen mensen. Het is geneeskunde op maat. Dit is met name belangrijk voor mensen met een zeldzame vorm van epilepsie, bij wie de standaardbehandeling niet aanslaat. De epilepsie onderzoeksgroep van het UMC Utrecht wil de diagnostiek en behandeling van mensen met epilepsie verbeteren. Dit precisiegeneeskunde project heeft een persoonsgerichte benadering als uitgangspunt.

 

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op vriendenwkz.nl/ming-fonds

Wil je het MING fonds en daarmee het onderzoek naar een meer individuele behandeling van patiënten met epilepsie ook steunen? Doe dan een donatie of start een actie.

Bekijk alle
01-03-2024 | 00:00
09-01-2024 | 00:00
01-05-2023 | 00:00
02-03-2023 | 00:00
09-11-2021 | 15:51 Toekenning periodieke schenking van particuliere gever voor moeilijk behandelbare epilepsie